Соковичавниці - вітаміни на вашій кухні
На сучасній кухні соковичавниця є незамінною річчю. Їхня класифікація і способи застосування досить різні і великі. Їх поділяють не тільки за зовнішніми ознаками або матеріалами корпусу, а й за більш істотним критеріями. До таких показників належать сфера експлуатації, можливість роботи з різними плодами, принцип дії та інші.
різновиди соковижималок
Спочатку продукція поділяється на професійну й домашню. Перший тип популярний на кухнях ресторанів і громадських закладів. Другий же для аматорського використання. До цього самого показника можна віднести і принцип дії — ручний, механічний або електричний. Для професійної експлуатації підійде саме останній тип, оскільки він робить задану роботу швидко, якісно й без додаткових зусиль. Він може перемелювати будь-які ягоди, фрукти й овочі. Його ККД набагато вищий, ніж у всіх інших типів, завдяки чому і відсоток отриманого соку з інгредієнтів набагато вищий.
За сферою використання виділяють ще промислові моделі. Вони використовуються вже у виробничих цілях, мають високу вартість, гарну продуктивність і високу швидкість отримання соку з інгредієнта. Їх можна застосовувати для будь-яких продуктів і м'яких, і твердих.
Всі різновиди приладу можна класифікувати на три основні типи:
- Цитрус-прес. Це вузькоспеціалізований тип, який використовується винятково для перероблення цитрусових — апельсинів, мандаринів, грейпфрутів. У ньому є спеціальний конусний ніж із ребристою поверхнею. Від споживача не потрібно буде багато сили, оскільки фрукти досить м'які, і з них легко витягується сік.
- Відцентрова соковижималка (центрифуга). Вони призначаються для подрібнення овочів і фруктів. У конструкції є ножі-подрібнювачі з максимальною швидкістю до 3600 обертів на хвилину. Всі інгредієнти спочатку подрібнюються в пристрої, а потім завдяки відцентровій силі з них виходить сік.
- Шнекова соковижималка. Це бюджетний варіант і належить до ручних моделей. Шнек — це так би мовити прес. Працює машина від фізичних зусиль споживача, сік віджимається з продукту й потрапляє в склянку. Бувають одно- і двошнекові вироби. Для експлуатації такого приладу у покупця має бути достатньо сили і витривалості.
Поради щодо вибору
Щоб знати, як вибрати соковижималки, потрібно спершу визначитися з цілями і призначенням приладу. Після того, як зважилось це питання, можна переходити до більш важливих питань — технічні параметри і функції. Виробники Zelmer, PHILIPS або будь-які інші представляють великий асортимент продукції, й до цього покупцеві потрібно заздалегідь підготуватися.
Від функціоналу й можливостей машини буде залежати й підсумкова вартість, тому споживачеві рекомендується спочатку почитати відгуки в інтернеті, оцінити всі параметри, а потім вирушати за покупками. Щоб підібрати нормальну техніку, радять орієнтуватися на кілька параметрів — потужність, наявність різних резервуарів для відходів і соку, жолобів для подавання інгредієнтів, регулювання, тривалість роботи та інші аксесуари.
У виборі також важливо уточнити наявність насадок:
- Для блендера;
- Для цитрусових;
- Для шинкування, тертушки;
- Для ягід, томатів, м'яких фруктів;
- Для овочів;
- Кавомолка (млинок).
у разі вибору виноградних, цитрусових або будь-яких інших приладів рекомендується дивитися на такий важливий критерій, як матеріал виготовлення корпусу. Цей показник допоможе визначити, наскільки довго функціонуватиме обрана техніка. Переважно виробники виготовляють моделі з пластику й металу. Другий матеріал природно домінує над першим, й у виробництві використовується неіржавка сталь, що також подовжує термін служби приладу. Якщо ж пластик більше до душі, то рекомендується вибирати вироби з нетоксичного матеріалу, оскільки прилад постійно контактує з продуктами харчування.
Що ж стосується потужності, то соковижималки стартують від 250 до 1500 ват. Від цього показника залежить, які продукти зможе подрібнювати пристрій. Чим більша потужність, тим твердіші інгредієнти їй до снаги.
У комплекті до багатьох соковижималок виробники кладуть додаткові аксесуари та обладнання. Вони виконують допоміжні функції. Часто в коробці можна знайти піновідсікач, додаткові ємності, щіточки для чищення і под.
Соковижималки (соковичавниці): ціни на ROZETKA
Доречі за моркву ще напишу, не потрібно її закидувати цілою, мені раз твердий кусок застряг, але все добре, швидко вимкнув, тобто моркву потрібно нарізати кільцями, і жодних проблем! Бачу зараз на 1000грн. ціна дешевша, мені трішки обідно) але так буває)
Слава Україні!
Сітку потрібно чистити кожні 2 стакани, бо тоді жмих перестає бути сухим. З м'яких сортів яблук виходить пюре, жмих мокрий, потрібні більш тверді фрукти. Горлечко на чверть великого яблука.В цілому задоволена
Але ось цей пристрій - це зовсім інша справа. Нова (?) технологія, я раніше не бачив шнекових вижималок. Користуватися нею дуже приємно, працює вона тихо, нічого нікуди не розлітається, і результат нам дуже подобається.
Віджимаємо переважно яблука, селеру (прямо з її зеленню), моркву, буряк.
Яблука треба підбирати сорт, бо якщо не дуже тверді - буде пюре на виході. Все інше дає чудовий, дуже смачний сік з мінімальною кількістю піни. Жмих виходить майже сухим.
Ми у захваті.
Але звісно ж, її потрібно мити і чистити після кожного користування. Треба просто не лінитися ;)
Сітка нижня забивається волокнами, але вони достатньо легко видаляються щіткою, що йде в комплекті. Нею ж зручно виковирювати залишки жмиха з вихідного отвору (про це навіть в документації написано - щітка має спеціальну форму ручки саме для цього).
Пожмакав фрукти-овочі -- помив-почистив всі елементи -- висушив їх -- встановив на основний силовий блок вижималки -- і вона готова для наступного користування.
Та, і вона дуже компактна як для такого пристрою, не займає багато місця, тому навіть на нашій невеличкій кухні ми знайшли для неї місце.
2 яблока, пол морковки - стакан сока
Налякали негативні коменти. Добре що продавав раніше побутову техніку. Знаю як забивають повне дишло цілими плодами закидаючи ледь не з мішком. Та давлять штовхачем наче землю бурять у мороз.
З морковою справляється. Звісно краще порізати на 5 частин (щоб шматок пролазив у малий отвір). Як і яблуко, апельсини і т.д. Так буде швидше та знижується ризик зламати прилад.
Сік має помірну мʼякоть. Концентрація така, що ситість приходить за один стакан.