Виїзди на природу для посиденьок біля вогнища із шашликом, який готували в маринаторі, — що може бути краще у вихідний сонячний день? Буває, що вже налаштувався на погану погоду в суботу та неділю, а вона не виправдала таких сподівань, будучи сонячною, теплою й комфортною. У такі моменти на тривалу підготовку м'яса до смаження часу немає, але без процесу маринування не обійтися. А якщо на кухні є маринатори, то подібні проблеми розв'язати можна всього лише за півгодини – і ось м'ясний, рибний або овочевий продукт уже готовий для подальших кулінарних операцій.
Маринатори: робота і призначення
Зважаючи на назву, стає зрозуміло — це прилад для швидкої підготовки продуктів харчування для подальшого готування на багатті. Як же відбувається процес маринування в такому приладі? Для отримання кінцевого продукту високої якості маринатор проходить такі етапи:
- для початку кухареві необхідно вибрати рецепт маринаду та приготувати його;
- продукти, що потребують маринування, за потреби нарізають на шматочки зручного розміру;
- отримані скибочки акуратно складають в циліндр і заливаються вже створеної сумішшю;
- контейнер із продуктами щільно та герметично закривають;
- з циліндричної ємкості викачує повітря вакуумний насос;
- коли процес запущений, барабан починає активно обертатися, у такий спосіб даючи змогу просочувати кожну скибочку залитим маринадом.
Навіщо ж потрібно створювати вакуумне середовище? У цьому і є головний секрет швидкого маринування м'яса, адже вакуумне середовище дає можливість тканинним і жилавим волокнам максимально розширюватися. У процесі маринад просочується в кожну щілину, а наприкінці отримують якісний, добре просочений м'ясний, овочевий або рибний продукт.
Упродовж якого здійснюється весь процес маринування? За допомогою якісного маринатора ця процедура займе не більше ніж півгодини. Дуже оперативно готуються овочі та різновиди риб, яким вистачає й одного циклу, який дорівнює 9 хвилин. М'ясу для шашлику ж потрібно приблизно 3 циклічні повторювання для повної підготовки та насиченого смаку після підсмажування. За кінцевим продуктом стороння людина і не здогадається, що кулінар витратив на такий підготовчий етап до приготування всього півгодини, а не цілу добу або ніч.
Маринатор: як вибрати?
Для тих, хто тривалий час маринував продукти самостійно та залишав їжу на кілька годин або ніч, такий прилад може виявитися марною тратою часу, але це докорінно не так. Економія часу — те, що робить агрегат цінним і популярним серед користувачів. Але потрібно вибрати якісну техніку, яка має характеризуватися такими критеріями:
- Обсяг контейнера може бути від 2 до 7 літрів. Щодо цього показника орієнтуйтеся на комфортну для господині кількість продуктів, які потребують маринаду. Найпопулярнішим вважається 4-літровий маринатор, у який легко поміщається тушка великої курки, кілька кілограмів шашлику, безліч нарізаних або цілих овочів.
- Вакуумний механізм може бути автоматичний з електропомпою або ручний. Безумовно, найкращим буде перший варіант, у якому машина все робить без втручань людини, але і його вартість набагато вища від другого різновиду. У механічному приладі необхідно самостійно за допомогою насоса викачати зайве повітря. Під час поломки простіше буде замінити деталь саме в ручному механізмі, а під час неполадок в автоматичному вихід один — викинути на смітник.
- Матеріал, з якого створений корпус виробу, буває пластиковий або металевий. Той, який зроблений із пластику, дасть змогу спостерігати за процесом маринування, а з металу мають більшу вагу. Скляні агрегати найбільш нешкідливі для здоров'я, адже не насичують продукти токсичними речовинами.
- Наявність системи автоматичного вимикання забезпечить безпечне користування, щоб уникнути різних неприємних і небезпечних для життя ситуацій.
- Таймер призначений для тимчасового обмеження приготування їжі, який після закінчення часу видає різні сигнали та звуки, сповіщаючи кулінара про завершення маринування.
Додатково маринатори можуть бути обладнані ребристою поверхню, яка дає змогу зручно відбивати м'ясо. У більшості моделей вона знімна, тому переживати за комфортне приготування інших продуктів не варто.
Девайс може стати чудовим подарунком для будинку або друзям, які також небайдужі до шашлика.
Щоб упевнитися в правильності вибору певної моделі маринатора, прочитайте відгуки інших користувачів. Вони поділяться інформацією про переваги та недоліки конкретних приладів, що дасть змогу зорієнтуватися перед покупкою.
Маринатори: ціни на ROZETKA
Маринатор Freshmix Original White
Маринатор 9 хвилин 9 Minute Marinator Supretto вакуумний експрес маринатор для м'яса, шашлику (bl000115)
Каждые выходные не обходятся без этого маринатора. Качество просто супер.
Вакуумний Маринатор "9 хвилин" Marinator minuet
Випробувала на куриному філе, перемішує повільно, при якісному відсмоктуванні повітря кришка тримається добре, соус не витікає. Запускала на 2 цикли у шашличному соусі. Мясо замаринувалося добре, стало дуже мяке і ароматне. Шашкик вийшов смачний. Але було б досить і 1 циклу для курки. Буду пробувать овочі для гриля маринувати. Покупкою задоволена.