Для сушіння продуктів використовують сушарки для овочів і фруктів, які є зручними і практичними у використанні. Раніше використовували сонячні промені й духову піч для досягнення такого результату, що займало багато часу. Сьогодні сучасні технології дають змогу засушувати продукти швидше і якісніше.
Сушарки для овочів і фруктів — на що звернути увагу
Як обрати дійсно якісний і довговічний товар — популярне питання серед покупців. Особливу увагу треба звернути на обсяг сушіння. Під час вибору виробу з безліччю лотків треба вибирати наявність 4-5 піддонів з потужністю 350 Вт. У разі більшої потужності — 2-3 піддони. Безліч таких елементів не встигне просушитися одночасно. Двигун розташований в нижній частині пристрою, тому сировина на нижніх лотках просихає набагато швидше, ніж на верхніх.
Висота бортиків буває низькою і високою. Перші використовуються для зелені та ягід, а високі — для великих і маленьких продуктів. Треба врахувати матеріал виготовлення. Вирізняють пластикові та металеві. Перший вид простий у використанні й не нагрівається в процесі. Зручні в переміщенні в будь-яке місце. Другий різновид має великі розміри й незручні під час транспортування.
Основні види й характеристики
Така продукція різноманітна за функціональністю, принципами роботи й дизайном. Мають різні обсяги, потужність і системи керування. Класифікують такі моделі:
- Сушарки для овочів і фруктів з автовимиканням. Такий тип дуже зручний у застосуванні. Дає змогу системі самостійно визначити час готовності і вимкнутися в потрібний час.
- Сушарки для овочів і фруктів із таймером. Головна зручність — надає можливість господині вибрати потрібну кількість годин для сушіння й після цього зупинити процес приготування без допомоги людини. Максимальний час — два дні готування, а точніше 48 годин.
- Сушарки для овочів і фруктів із дисплеєм. Сучасні й популярні серед покупців. Можна спостерігати й контролювати завдяки вбудованим датчикам.
- Сушарки для овочів і фруктів із захистом від перегріву. Прості у використанні. Підходять для людей старшого покоління. Головна перевага: у разі пошкоджень у системі товар вимикається до того часу, як почнеться загоряння або плавлення пластикових пристроїв.
- З індикатором вмикання. Такий режим сушарок для овочів і фруктів дає змогу контролювати і спостерігати за процесом сушіння. Знати температуру, задані параметри і тривалість приготування.
- З регулюванням повітряного потоку. Дає змогу вибирати потрібну температуру, зменшувати або збільшувати. Зазвичай виготовляються у двома-трьома стандартними температурними режимами. Можуть надавати плавне регулювання температури, що дає можливість вибрати певний режим для окремого продукту.
- Сушарки для овочів і фруктів із регулюванням висоти піддону. Добре підійде під час приготування грибних виробів і квітів. Зазвичай піддони призначені для засушування в нарізаному стані, а гриби краще готувати цілими. Не завжди цілий продукт вміщається, саме з цією метою придумане регулювання висоти. Можна вибрати товар із певною кількістю лотків, що відрізняються функціональністю.
Є електронні й механічні. Перші пристрої мають великий недолік: у разі браку доступу до електрики робота неможлива і налаштування збиваються. З механічним керуванням більш надійні, оскільки не вимагають електроенергії.
Із сушінням яблук, ягід і грибів впорається практично будь-який пристрій. У разі бажання приготувати м'ясні страви або рибні, для пастили, заготовлення зелені треба придбати електросушарку з терморегулятором. Має безліч додаткових функцій і допоможе домогтися бажаного результату без обмеження перемиканням режимів тепло/спекотно.
Є моделі, які дають змогу приготування домашнього йогурту. Головним елементом у такому приготуванні виступає електронагрівач, який є і в йогуртниць. Такий пристрій доступний в ціновій політиці, заощадить місце на кухні, але сушити й готувати йогурт водночас не вийде, тому варто робити вибір.
За принципом роботи бувають: інфрачервоні й конвективні. Перший тип працює за такою схемою: випромінювання потрапляє в сировину й поглинається вологою, яку вміщує, але не тканинами. За невисокої температури вода випаровується, й залишаються вітаміни й корисні речовини, смакові особливості.
Другий вид більш доступний за ціною й поширений серед покупців. Завдяки вбудованому вентилятору проводиться обдування і випаровування вологи. Під час вибору сушарок для овочів і фруктів варто прочитати і прислухатися до відгуків, порад досвідчених або тих, хто вже використовує таку техніку, людей.
Сушарки для овочів і фруктів: ціни на ROZETKA
В комплекте было 2 сетки для сушки чего-то мелкого.
Яблоки сушил около 7-8ч, мясо больше 12ч(сушилке тяжело, для мяса желательно 500+ вт брать). В целом работает, конструкция простая, ломаться особо нечему.
Сушил лук, яблоки, морковь, помидоры, баклажаны, мясо говядину\курятину\рыбу.
Сушишь помидоры, лук - после перемалываешь в кофемолке, получается любопытный соус долгого хранения, напоминает томатную пасту.
Ещё вареную курицу можно высушить, перемолоть и использовать как белковую присадку для супов или каш.
В общем можно много чего высушить, желательно прикупить любой дешманский вакуматор за 300грн для полного удовольствия
Плюсы: Всё что не в минусах.
Минусы:
1. Потребляемая мощность не 700вт, суммарно до 686 +- доходит из которых 30-35 это судя по всему вентилятор(в простое когда достиг температуры столько берет). Делаю вывод что тэн на 650вт, могу ошибаться.
2. Не достигает заданной температуры пока достаточно не просушит мясо, этот минус может быть критичным для здоровья если его не учесть.
3. Возможно то что сверху дверей огромная щель через которую выдувает воздух, но похоже это такое техническое решение...
Надеюсь желающие сушить мясо прочитают.
ВАЖНО! Если сушите мясо включайте на 30-60 минут 70 градусов для нормально термической обработки мяса только В КОНЦЕ СУШКИ или спустя 3-4 часа. Если ставить на 70 градусов в начале сушки а потом на 60 досушивать как некоторые советуют то рискуете, эта сушка банально не вывозит достаточно прогреть воздух в камере сразу.
Поясняю наблюдения и откуда такой вывод:
Сушилка не сразу набирает 70 градусов если в неё загрузить даже пару кг курицы(с холодильника, после суток в маринаде). Первые пару часов температура от силы сможет до 58 градусов подняться при выставленной 70. 70 градусов на дисплее это лишь настройка при которой сушилка будет отключать нагрев, не более. Примерно через 3 часа сушки температура дошла до 65+ градусов, спустя 4 часа до 70. Лучше в вашем конкретном случае следите за реальной температурой, все может зависеть от загрузки поддонов и маринада.
P.s. замеры проводились разными термометрами, без открытия дверей, ошибку исключаю...
В остальном к устройству вопросов нет, просушил по несколько раз мясо(6-8ч), фрукты(12ч), пастилу(14ч). Загрузка мяса где то 350г на поддон влазит.
Комплектация: полная. Инструкция на месте, поддоны и полочки.
Интерфейс: интуитивно понятный(как для 40-летнего инженера).
Шум: ну на вскидку 45-50дБ, в разы тише микроволновки.
Запах: всё что будете сушить- этот запах и будет циркулировать в помещении (я сушил картошку и на оставшийся свободный поддон кинул две крупные луковицы, на фото результат). Ну прям запах, как всё это готовите на сковороде, но только реально долго)
Принцип работы: на режиме 55° работает 58мин и 2мин отдыхает суммарно, при низких температурах(выбранных )будет экономнее работать. ТЭН всегда работает, его контроллер отключает по заданной температуре.
Энергопотребление: при напряжении 217В прибор потребляет ~520Вт, не в час, а вообще, когда включен и идёт нагрев.
Общие впечатления: не зря отдал деньги. Хорошая вещь. Лучше, наверное, чем цилиндрические сушилки, где нужно играть в "пятнашки", чтоб добиться одинаковой сушки по всем поддонам. По габаритам он глубокий, нежели широкий, поэтому не везде будет стоять норм. В выключенном состоянии постоянная световая индикация двух кнопок "warm" и "on/off", но и в инструкции указано, что надо вынимать вилку из розетки после использования.
Прочее: приготовил на 6 поддонах "типо картофельные чипсы"= картошка слайсы 5мм, специи(куркума, копчёная паприка, соль, олия) и на последнем поддоне(чтоб не пропадала зря эл.мощность)- две луковицы. Результат на фото. Картофан по консистенции вышел как вялый типо, из за олии (кстати, бланшировал именно при кипении 8-9 минут). Лук очевидно не высох, да и все равно)).
Корпус снаружи из нержавейки. Внутри оцинкованный металл. Дверка имеет стекло и магниты.
Даже и не знаю что ещё написать. Короче годная сушилка, берите и не пожалеете)