На ринку побутової техніки представлено велику кількість різних пристосувань для допомоги у виконанні щоденних справ. Що таке дегідратор, для чого він потрібен і як працює — знають далеко не всі.
Що таке дегідратор і які вони бувають?
Дегідратор – це прилад для видалення вологи з різних харчів. Від звичайних сушарок для фруктів вони вирізняються наявністю термостата та тим, що не просто висушують їжу, а акуратно зневоднюють її. Процес позбавлення вологи відбувається в закритому корпусі-коробці за допомогою циркулювального потоку нагрітого повітря. Такий спосіб куди збільшує термін зберігання фруктів, овочів, м'яса, грибів та інших інгредієнтів без втрати корисних властивостей, аромату та смаку.
Складається електросушарка з таких елементів:
- лотки , на яких розміщуються шматочки їжі. За формою вони бувають круглими та прямокутними. Встановлюються лотки один на одного або є висувними піддонами.
- Нагрівальний елемент , За допомогою якого підтримується висока температура повітря.
- вентилятор, що рівномірно розподіляє нагріті повітряні маси по всій камері.
- корпус, всередині якого утримується нагріте повітря.
- Джерело живлення, що забезпечує необхідний струм для нагрівального елементу та вентилятора.
За допомогою перерахованих вище елементів, апарати зневоднюють усе, що містить воду. Чим більше води в складі — тим більше часу буде потрібно для висихання. Дегідратори підходять:
- для фруктів,
- для овочів,
- для грибів,
- для м'яса,
- для риби.
Різновиди за типом обдування:
- Вертикальні. Компактні пристрої бюджетної вартості. У такому обладнанні обдув виконується знизу, вентилятор вбудований в основу, а тепле повітря до лотків підіймається за аераційною системою. Вертикальні дегідратори вирізняються безшумною роботою й обладнані можливістю варіювати висоту піддонів залежно від об’єму їжі.
- Горизонтальні. Забезпечують гармонійну та повну вентиляцію. Двигун, розміщений у глибині корпусу, дає змогу кожній пластині приймати однакову кількість повітря. Горизонтальне розміщення дає можливість швидко дістати потрібний піддон, не змінюючи його місцями з іншими, та використовувати пергамент для сушіння. З мінусів виділяють високу вартість.
За принципом роботи розрізняють такі типи дегідраторів:
- Конвекційні. Найпоширеніші та найпопулярніші модифікації, що працюють за принципом циркуляції гарячого повітря за допомогою вентилятора. Зазвичай вони обладнуються 3-5 лотками, хоча деякі моделі мають до 30 дек. Продукти, висушені конвекційним способом, покриваються сухою плівкою. З мінусів конвекційних моделей — тривалість процедури та галаслива робота.
- Інфрачервоні. Принцип дії інфрачервоних апаратів схожий на роботу сонця — випромінювання проникає всередину продуктів на кілька міліметрів. ІЧ-прилади обробляють їжу в щадному режимі, оскільки температура не перевищує 60 градусів, зберігаючи вітаміни та корисні властивості, що цілюще впливає на здоров'я людини. Працюють безшумно та переробляють до 4 кілограмів інгредієнтів за один цикл.
Залежно від сфери застосування випускаються два типи виробів:
- Промислові. Професійні, громіздкі моделі з великою місткістю та високою продуктивністю. Використовуються для приготування пастили, цукерок, печива, отримання сушених грибів, чипсів і сухофруктів. Вони виготовляються з металу та споживають велику кількість електроенергії.
- Побутові. Компактні прилади для використання на домашній кухні. Корпуси моделей для будинку виготовляються з пластику, вони не займають багато місця та споживають менше ресурсів, ніж промислові.
Переваги дегідраторів:
- Різноманітність у живленні. Знаходять гідне застосування у вегетаріанців, сироїдів і людей, які дотримуються посту. Вони допомагають урізноманітнити раціон харчування рослинною їжею.
- екологічність. Забезпечують екологічно чистий спосіб зберігання компонентів.
- Економія Дають змогу користувачеві зробити запаси сезонних фруктів і овочів, коли їхня ціна найнижча.
Як вибрати дегідратор?
Вигідно та швидко купити дегідратор в Україні зовсім не складно. За допомогою інтернет-магазину ROZETKA ви зможете зробити покупку за два кліки. Для цього потрібно лише вибрати відповідну модель, додати її в кошик і оформити замовлення. У каталозі магазина представлені дегідратори популярних брендів з офіційною гарантією та швидкою доставкою по Україні.
На сторінці товару розміщена інформація про технічні характеристики, світлини продукції, відгуки покупців, огляди та ціна. Для зручності клієнтів передбачена можливість оплати будь-яким способом, послуга купівлі на виплат або кредит і різні акції, знижки та розпродажі, які допомагають заощадити. Інформативні фільтри на сайті допоможуть вибрати пристрій з урахуванням основних характеристик.
Місткість. Габарити та місткість апарату визначається кількістю піддонів — їх може бути від 5 до 30 штук. Для побутового використання підійде пристрій із 5-7 лотками, а для обробки великого об’єму їжі — потрібний апарат з 10-30 піддонами.
Потужність Показник потужності впливає на кількість енергії, споживаної електросушаркою. Під час вибору приладу, треба спочатку визначитися з цільовим призначенням. Якщо техніка купується для засушування ягід, овочів і фруктів — підійде модель із продуктивністю від 350 Вт. Для активних заготівель сухофруктів, приготування десертів, сушіння риби та м'яса — знадобиться обладнання з потужністю 500-1000 Вт.
Матеріал корпусу Для виготовлення корпусу використовуються такі матеріали:
Метал Громіздкі та важкі за вагою моделі. Вони схильні до перегрівання, що сприяє нерівномірному сушінню.
Харчовий пластик. Легший і прийнятніший матеріал для виготовлення сушарок. Пластикові моделі ідеально підтримують температуру на всіх етапах приготування й забезпечують рівномірне висушування їжі. Деякі покупці віддають перевагу прозорим модифікаціям, оскільки вони дають можливість контролювати процес, не відкриваючи кришку.
Розміщення нагрівального елементу. Нагрівальний елемент розміщується вгорі, внизу або збоку. Найдовговічнішою технікою вважаються дегідратори з верхнім розміщенням нагрівача, оскільки на нього не потрапляє вода, сік із плодів та інша волога.
Безпека Вироби обладнуються системою захисту від перегрівання, яка вимикає апарат від мережі в разі виникнення ризику перевантаження двигуна. Ця опція не тільки рятує їжу від пересушування, але й продовжує термін експлуатації техніки.
Форма Виробники випускають круглі та квадратні дегідратори. Перші складаються з лотків, а квадратні — з полиць. Останні вважаються універсальнішими та зручнішими.
Додаткові опції:
- Параметри Дає можливість користувачеві встановити відповідний час для приготування страви — 1, 2, 5, 7 годин і робити інші справи. Після закінчення цього часу пристрій автоматично вимикається.
- термостат Дає змогу господині самостійно регулювати температуру та встановлювати відповідний режим для ягід, фруктів, овочів, грибів та інших інгредієнтів.
- Приготування йогурту. Під час увімкнення цієї опції можна готувати сушений і звичайний йогурт.
Дегідратор — корисне пристосування, купивши який ви зможете швидко висушити свіжі продукти, зберігши в них вітаміни та поживні властивості.