Поверхня для смаження — чудова альтернатива класичній сковорідці.
Виробники побутової техніки пропонують величезний вибір помічників для кухні, й одним із них є поверхня для смаження — професійне обладнання для смаження м'яса, риби, овочів. Попри те, що техніка вважається професійною та частіше трапляється в закладах громадського харчування, нею почали цікавитись і прості господині. Це зумовлено простотою експлуатації та мінімальною витратою рослинної олії, що дає змогу готувати максимально корисні страви.
Переваги поверхні для смаження
По суті, такий девайс є великою плитою або сковородою з бортиками, що запобігають розбризкуванню жиру. Днище рівномірно прогрівається, що дає змогу швидко обсмажити велику кількість продуктів. Таке обладнання має низку переваг:
- Універсальність — на поверхні для смаження можна приготувати соковитий стейк, порційний шматок риби, овочі або виріб із рідкого тіста. Це стає можливим завдяки вбудованому термостату, що дає змогу встановити певну температуру. Водночас можна готувати кілька страв одночасно.
- Простий принцип роботи — з функціоналом розбереться навіть кулінар-початківець. Достатньо підготувати продукти та встановити потрібну температуру. Кухареві залишиться тільки періодично помішувати інгредієнти, щоб рівномірно обсмажити їх з усіх боків.
- Економія часу — на поверхні для смаження можна одночасно приготувати з десяток стейків або бургерів, що допомагає оптимізувати виробничий процес у ресторані, кафе або закусочній.
- Безпека та чистота — бортики перешкоджають розбризкуванню жиру, завдяки чому мінімізовано ризик дістати опіки кухарю. Крім того, на кухні буде чисто. У деяких моделях додатково передбачено кришку.
- Висока якість приготовлених страв — завдяки рівномірному прогріву в їжі зберігається максимальна концентрація корисних речовин.
Види гарячих поверхонь
Виробники кухонної техніки пропонують великий вибір аксесуарів для смаження. У різноманітності моделей розгубиться навіть професійний кухар. За типом енергоносія девайси діляться на два види — газові та електричні. Залежно від сфери використання пристрою можна розділити на великі групи:
- для дому — такі аксесуари використовую як гриль для шашлику або сковорідку для повсякденного приготування;
- професійні — великі моделі для фаст-фуду та ресторанів, які дають змогу готувати багато страв за короткий час, це стає можливим завдяки високій потужності.
За конструкцією поверхні для смаження поділяються на два типи:
- підлогові — потужне обладнання для ресторанів із високою потужністю та продуктивністю;
- настільні — невеликі вузькі або широкі моделі, які чудово підійдуть для домашньої кухні.
Пристрої різняться за призначенням. Вони можуть бути призначені для приготування таких страв:
- для бургерів та сендвічів;
- для млинців;
- для вафель;
- для сосисок;
- для стейків;
- для шаурми.
Як вибрати поверхню для смаження
Купуючи такого цінного кухонного помічника, слід враховувати такі характеристики:
- тип днища;
- матеріал виготовлення;
- потужність;
- обладнання.
Виробники випускають прилади з трьома видами робочої поверхні.
- гладка — призначена для рівномірного обсмажування сирих продуктів та напівфабрикатів, ідеально підходить для млинців, вирізняється мінімальною витратою жиру;
- рельєфна — її використовують для смаження великих шматків м'яса та риби, водночас на продуктах залишаються темні смуги;
- комбіновані моделі — у них одна половина гладка, а другу частину роблять рельєфною.
Для виготовлення ємності використовуються різні матеріали:
- чавун, неіржавка та хромована сталь — будь-який метал міцний та довговічний;
- кераміка — більш гігієнічне покриття, але воно досить крихке і схильне до подряпин, тому під час готування потрібно використовувати дерев'яні або силіконові лопатки;
- камінь — не боїться високих температур та фізичної дії, збереже природну текстуру впродовж усього строку використання.
Усі матеріали мають антипригарні властивості, завдяки чому під час смаження необов'язково використовувати олію.
Технічні характеристики
Час прогрівання та максимальна температура залежать від потужності. Цей показник варіюється в межах 1500–2000 Вт. Цього достатньо, щоб прогріти поверхню для смаження до 300 градусів упродовж 10 хвилин.
Додатково пристрої оснащуються такими функціями:
- автовимкнення;
- захист від перегріву;
- піддон для збирання жиру;
- знімні пластини;
- таймер.
Певне значення має виробник. В інтернет-магазині ROZETKA ви можете купити поверхню для смаження таких брендів:
- Tecnoinox;
- Airhot;
- Hurakan;
- Gastrorag;
- Domotec;
- Gorenje;
- Baellerry.