Склокерамічні плити з духовкою — це гідна альтернатива газовим плитам, а також класичним електроплитам із чавунними конфорками. Такі плити можуть похвалитися економічністю, ергономікою, наявністю цілої низки різноманітних функцій, а також оригінальним дизайном, який дає змогу встановлювати їх та органічно вписувати в будь-яке, навіть найсміливіше дизайнерське рішення. Крім того, завдяки широкому асортименту агрегатів такого типу від провідних виробників побутової техніки купити керамічну плиту з духовкою стало набагато простіше, ніж кілька років тому. У каталозі інтернет-магазину ROZETKA презентовані склокерамічні плити як бюджетного сегмента, так і класу люкс, з наявністю великої кількості додаткових опцій і виготовлених із застосуванням оригінальних дизайнерських рішень. Серед виробників: Beko, Bosch, Gorenje, Electrolux, Kaiser, Hansa, Zanussi та інші.
Склокерамічні плити: особливості й технології виробництва варильної поверхні
Особливістю склокерамічних плит з електричною духовкою є особлива технологія нагрівання поверхні, яка складається зі спеціального скла, загартованого особливим способом. Цей матеріал має свою власну назву — церан, і він набагато міцніший та стійкіший до подряпин, відколів та інших дефектів, ніж звичайне скло.
Однією із найважливіших переваг церану також можна назвати те, що він має чудову вертикальну теплопровідність й низьку горизонтальну. Завдяки цьому поверхня нагрівається виключно під каструлею, у межах зазначеної площі конфорки. Решта площі не нагрівається, що дає змогу знизити витрату електрики способом підвищення ККД, а також неабияк підвищити рівень безпеки, оскільки у разі випадкового дотику до поверхні людина не отримає опіку.
Нагрівання поверхні здійснюється різними способами. Зокрема можна виділити такі різновиди нагрівальних елементів:
- Рапідний. Являє собою спеціальний ТЕН, виготовлений із сучасних матеріалів, встановлений під склокерамічною поверхнею. Плити з цим нагрівальним елементом широко розповсюджені завдяки досить демократичним цінам на них, хоча ціна таких агрегатів часто трохи вища, ніж звичайних газових або електричних аналогів, а ТЕН рапідного типу вважається досить довговічним та економічним. Водночас у разі встановлення плити з цим типом нагрівального елемента варто бути готовим до того, що нагрівання відбуватиметься досить довго (від 10 до 13 секунд).
- Стрічковий. Принцип роботи цього нагрівального елемента такий самий, як і в рапідних, за єдиним винятком — конструктивним: спіраль набагато тонша та розміщена особливим способом — як гофрована стрічка. Завдяки цьому швидкість нагрівання такої конфорки вища, ніж у звичайних рапідних, і становить 7-9 секунд. Такого типу нагрівальні елементи також називаються «Hi-Light».
- Індукційні конфорки — це найновіша на сьогодні технологія. На відміну від попередніх двох, індукційні спіралі нагрівають не площу конфорки під встановленою на плиту каструлею або сковородою, а саме дно встановленого посуду, у такий спосіб нагріваючи продукти або страви в ній. Плити такого типу найекономніші завдяки високому ККД, а також тому, що нагрівання розпочинається тільки в той момент, коли на конфорку встановлюється будь-який посуд, і припиняється відразу після зняття посуду.
- Галогенні конфорки — ще один тип нагрівальних елементів. В основі їхнього пристрою лежить спеціальна галогенна лампа, яка нагріває спеціальну високотемпературну спіраль. Завдяки цьому принципу технологія передбачає нагрівання конфорки до максимальної температури всього за 3-4 секунди. Плити з таким типом нагрівальних елементів досить потужні, особливо якщо в них є функція передавання потужності від однієї конфорки до іншої. Однак варто враховувати, що галогенна технологія досить енергозатратна, і, отримуючи високу потужність, доведеться платити за перевитрату електроенергії.
Зручність і технологічність склокерамічних плит з електродуховкою
Склокерамічні плити з духовкою також можуть похвалитися досить великою кількістю опцій, що дають змогу неабияк розширити кулінарні горизонти. Так, більшість печей цього типу постачаються з духовими шафами з грилем або конвекцією. Ці режими дають змогу готувати цілу низку страв, недоступних для власників звичайних печей. Наприклад, духовка з конвекцією підійде для приготування ароматної випічки, овочевих або грибних запіканок, а гриль — ідеальний для підсмажування м'ясних страв і птиці, щоб надати їм ароматної рум'яної та хрусткої скоринки. Водночас варто зазначити, що деякі моделі можуть мати інфрачервоний гриль, а інші — електричний.
Деякі моделі обладнані додатковим набором дек і решіток, виготовлених із сучасних сплавів. Такі дека легко чистяться від залишків їжі та жиру, а також зручні для запікання м'ясних, рибних страв або випічки.
Щодо розмірів, то в наявності є компактні триконфоркові склокерамічні плити розмірами 50*50 см, які підійдуть для малогабаритної кухні. А також великий вибір плит з класичною глибиною 60 см і духовки великих нестандартних розмірів, які підійдуть для запікання об'ємних страв, птиці та готування їжі на велику сім'ю або до приходу великої кількості гостей.
Щоб придбати склокерамічну піч із духовкою, потрібно всього лише оформити онлайн-замовлення на сайті, після чого її доставлять щонайшвидше. На сторінці кожної печі користувачі залишають відгуки, ознайомившись із якими, можна отримати інформацію від реальних користувачів щодо переваг кожної презентованої моделі.