У таких видах кави, як лате й капучино, важливим смаковим й естетичним елементом є молочна піна. Для збивання молока з кавоварки використовується капучинатор — ручний або автоматичний.
Що таке капучинатор
Капучинатор — важливий й необхідний складник кавоварок. І якщо вибирати між звичайною кавоваркою і приладом із вбудованим збивачем молока, вибір буде очевидним. Автоматичні капучинатори розширюють можливості кавоварок і дають змогу навіть у домашніх умовах приготувати чудовий лате або капучино.
Капучинатор являє собою спеціальну трубку, крізь яку з кавомашини подається пара, за допомогою якої прогрівається і збивається молоко.
Як обрати кавоварку з капучинатором
Перш ніж купити кавоварку з капучинатором, необхідно визначитися, який же капучинатор вам потрібен. Отже, вони бувають:
- Ручні. Це класичний стимер — спеціальна трубка, з якої під тиском виходить пара — доповнена насадкою панарело. Ручний капучинатор може бути металевим або пластиковим. На кінці трубочки розташований отвір, яке сприяє розширенню парового струменя.
- Напівавтоматичний. Прилади з гнучким шлангом на трубці, яка подає пару. Силіконовий шланг пірнає в глечик із молоком, це також може бути контейнер або тетрапак. Після цього запускається подання молока. У приладах діє технологія дворівневого приготування. Користувач сам вирішує, що готувати спершу: збивати молоко або заварювати каву.
Варто пам'ятати, що після процесу приготування машина має охолонути. Щоб прискорити процес і очистити капучинатор, через нього пропускається гаряча вода. Дорожчі моделі обладнані двома бойлерами, вони прискорюють процес передавання пари зі збивання молока на заварювання кави. Кавоварки з двома помпами дають змогу паралельно робити молочну піну й готувати кавовий напій. За ціною прилади з напівавтоматичними капучинатором дешевші, але для створення пінки потрібно здійснювати більше дій і це займає більше часу.
- «Повний молочний автомат». Пристрій з повною автоматизацією процесу приготування молочно-кавового напою — досить натиснути одну кнопку, після чого машина варить каву, збиває молоко й наливає в одну чашку, без потреби її переставляти. Постачаються такі моделі з вбудованим глечиком для молока або шлангом. Зберігати молочний резервуар можна в холодильнику. У дорогих моделях виготовляються глечики-термоси, які зберігають прохолоду.
Пристрої з паровим очищенням капучинатора спрощують процес очищення. Кавоварки без автоочищення доведеться очищати вручну. Варто зазначити, що кавомашини з автокапучинатором — одні з найпопулярніших і найбільш зажаданих на ринку.
Різновиди й застосування кавоварок з автокапучинатором
Типи кавоварок, які постачаються з автоматичним збивачем молока.
- Ріжкова. Класична еспресо-машина з автоматичним капучинатором представляє прилад із відділенням для чашки й контейнера для молока. Для заварювання в глечик наливається молоко, після чого механізм збиває молочну піну, яка прикрасить напій лате або глясе. У професійних кавоварках зазвичай використовується ручне збивання молока.
- Капсульна. За будовою капучинатора нічим не відрізняється від ріжкової, відмінність лише в процесі приготування кави. Процес збивання аналогічний. Бюджетна кавоварка з капучинатором, не обладнана безліччю додаткових функцій, але якісно виконує основні. Серед капсульних випускаються моделі, які готують молочно-кавові напої в один або два дотики.
- Автоматична. Технологічні пристрої з функцією створення молочної пінки. Залежно від виробника ємність для молока розміщується поруч із пристроєм, всередині нього або на ньому. Процес відбувається завдяки поданню пари зі спеціальних трубочок.
В каталозі ROZETKA представлений широкий вибір кавоварок з автокапучинатором безлічі торгових марок, серед яких популярні кавомашини Saeco, Gaggia, DeLonghi та багато інших.