Підбадьорливий еспресо, популярний американо, ніжний лате, вишуканий макіато, капучино з дуже смачною повітряною пінкою — усі ці кавові напої можна приготувати вручну. Якби ми жили в XIX столітті ми тільки так і робили б, бо альтернативи ручному приготуванню кави в той час не було. Однак прогрес не стоїть на місці й на початку третього тисячоліття ми маємо змогу насолоджуватися ароматним чорним напоєм, який замість нас варить кавоварка.
Сьогодні кавомашини для зернової кави можна побачити чи не в кожному кафе чи ресторані, не кажучи вже про спеціалізовані кав'ярні, де досвідчені баристи приготують унікальні напої за відомими тільки їм секретними рецептами. Крім того, сьогодні споживачі дедалі частіше вважають за краще купити зернову кавоварку для дому. У сучасному офісі також усе частіше можна побачити кавовий апарат. Популярність кавоварок зростає з кожним роком, а на сайті ROZETKA представлений широкий вибір цих апаратів. Розберімося, на що варто звертати увагу у виборі кавомашини для зернової кави, і якими вони бувають.
Типи зернових кавоварок
- Краплинна кавоварка. Найпростіша кавоварка. Найчастіше цей вид кавових апаратів призначений для меленої кави. Однак, є й такі, у яких використовують зерна. Кава в таких кавоварках готується за допомогою проходження конденсату водяної пари крізь фільтр, у якому міститься кавова суміш. Вадою краплинних кавоварок є те, що з їх допомогою можна приготувати тільки один вид кавового напою — фільтровану каву.
- Ріжкова еспресо. Основою практично кожного кавового напою є еспресо. Принцип Ріжкової кавоварки такий: струмінь гарячої води під тиском проходить крізь шар щойно перемеленої кави. Такі кавомашини мають спеціальний ріжок, який називається холдер. Це такий знімний фільтр, у який поміщають каву. Після того, як кава засипана (зазвичай для однієї порції еспресо беруть 6,5-7 грамів), її добре утрамбовують спеціальним інструментом — темпером. Для того, щоб вийшов чудовий еспресо, вода температури 89-90 °C має пройти крізь кавову таблетку під тиском у 9 барів за 20-30 секунд.
- Автоматична еспресо. Така кавоварка для кави в зернах практично все робить самостійно, без вашої особливої участі. Головне — правильно налаштувати її перед першим використанням, а потім дотримуватися елементарних правил експлуатації. Користуватися такою кавомашиною дуже просто: у резервуар для кави насипати кавові боби, додати води й натиснути комбінацію кнопок, відповідну бажаному кавовому напою.
- Капсульні кавоварки. У таких апаратах використовується вже готова кавова капсула, яка, по суті, — та ж кавова таблетка, що використовується в ріжковій кавоварці, але виготовлена промисловим способом. Капсульні кавомашини дуже зручні, їх часто купують для офісів.
Крім того, у виборі кавоварки для зернової кави, зверніть увагу на наявність капучинатора. Капучинатор — це спеціальний пристрій як трубка, через яку надходить гаряча пара. Цією парою дуже зручно і швидко збивати молоко. Так що, якщо ви любите капучино або лате, придбайте кавоварку з капучинатором.
Як обрати кавоварку
Найкращі зернові кавоварки представлені на сайті ROZETKA. Зручний рубрикатор сортує всі кавомашини за типом, видом кави, рівнем тиску водяного насоса, максимальним об'ємом води, фірмами виробників, країнами, кольорами. Зверніть увагу, що на сайті є зернові кавомашини з відсіком для меленої кави. Також на сайті представлено кілька десятків брендів кавоварок. З-поміж них і світові лідери, які мають найкращі відгуки споживачів:
Основні види кавових напоїв, які можна приготувати за допомогою кавомашини для зернової кави:
- Еспресо. Класичного еспресо не має бути у вашій чашці більш ніж 35 мл. Це міцна і насичена кава. Подвійний еспресо називається допіо. Лунго виходить, коли в еспресо додати 50-60 мл гарячої води. Улюблений багатьма американо — це еспресо з додаванням води до об'єму готового напою 150-160 мл.
- Ристрето. Найменший кавовий напій. Під час використання такої ж кількості кави, як і для еспресо (7-11 г), води додають лише 25 мл. Цей кавовий напій називають «кава на один ковток». Помилково вважається, що ристрето містить дуже міцну дозу кофеїну. Однак у перші 15 секунд екстракції кави виділяється лише велика кількість ефірних олій, що насичує напій смаком і ароматом. А ось кофеїн виділяється набагато пізніше. Тому ристрето за всієї його смакової насиченості можна пити увечері, не побоюючись безсоння.
- Макіато. Дослівно з італійської означає «заплямований» молоком. У чашку з еспресо додається трохи молочної піни.
- Капучино. Кава зі збитим молоком, часто прикрашається малюнками білою піною на поверхні.
- Лате. Великий (до 450 мл) кавовий напій, який складається з еспресо і великої кількості збитого молока.
- Кава по-віденськи. Еспресо зі збитими вершками, прикрашене ваніллю, корицею й тертим шоколадом.